in ,

Mange vestlendinger avfallssynder i påsken

avfallssynder
KOSELIG MED PEIS. ...Men fyrer du med kartong på hytta får du masse sot og lite varme. Foto: Arash Nejad/Nye Bilder

Nesten to av fem vestlendinger tar fri fra kildesortering når de er på hytta. – Miljøet tar ikke påskeferie, understreker Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

avfallssynder

SORTÉR FORTLØPENDE. Setter du opp avfallsstasjoner på hytta eller landstedet, blir det lettere å holde det rent og ryddig, er rådet fra Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. Foto: Johnny Syversen

ANNONSE


Opp mot én million nordmenn befinner seg på hytter og landsteder over hele landet denne påsken, og de tar med seg tonnevis med emballerte matvarer og andre produkter. Men hva gjør de med den tomme emballasjen?

I en undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt Norge ble et utvalg personer fra Vestlandet spurt hvordan de håndterer avfall på hytta eller landstedet. Nesten to av fem innrømmer at de kaster alt i samme pose, uten å gjøre noe forsøk på å kildesortere avfallet først.

– Jeg er litt skuffet over at så mange lar være å kildesortere. Selv om ikke alle hytteområder tilbyr returordning for alle avfallstyper, har stadig flere kommuner innført kildesortering av hytteavfall de siste årene. Kanskje ikke alle hytteeiere har fått det med seg, undrer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

1 av 6 tar avfall hjem

Nesten halvparten respondentene fra Vestlandet oppgir at de kildesorterer alt eller deler av avfallet sitt og leverer det i den lokale avfallsordningen. Én av fem tar med deler av avfallet sitt hjem og kildesorterer det der. Røine skulle gjerne sett at disse tallene var høyere.

– Selvsagt skjønner jeg at folk helst ikke vil ha fuktige, illeluktende avfallsposer i bilen på veien hjem. Samtidig er det jo lite lukt forbundet med drikkekartonger og papp-, plast- og metallemballasje, bare du husker å skylle, sier hun.

– Sett opp avfallsstasjoner

De fleste har mindre plass på hytta enn de er vant med hjemme, og da kan avfallet lett tårne seg opp. Derfor anbefaler Røine å lage til improvisatoriske kildesorteringssystemer på hytta. – Det holder fint med en pose eller eske for hver avfallstype, slik at alle kan kildesortere avfallet fortløpende. Slik spares tid og det blir ryddig og fint på hytta.

I undersøkelsen viser det seg også at 8 prosent av vestlendingene brenner avfallet sitt. Røine minner derfor om at brenning av alt annet enn tørr, fin ved gir masse sot, aske og lite varme. Brenning av kartong og annet avfall øker også risikoen for pipebrann.

(Pressenytt)

Slik håndterer vestlendinger avfall på hytta:

46 prosent kildesorterer og leverer i lokal avfallsordning
38 prosent kaster alt i samme pose
18 prosent tar med avfall hjem
8 prosent brenner avfall i peis/ovn
8 prosent vet ikke
2 prosent kaster avfall i naturen/sjøen

ANNONSE


brann

Mann sovnet fra gryte på komfyr samt stekeovn

påskeegg

Tradisjoner – påskeegg