in ,

Laerdal Global Health fikk DOGA Hedersmerket

Laerdal Global Health
Glade vinner jubler for DOGA Hedersmerket. Foto: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge.

DOGA Hedersmerket 2020 går til babyhjertemåleren til Laerdal Global Health.

Onsdag kveld ble DOGA Hedersmerket tildelt fire mottakere. Dette skjedde under DOGA-dagen 2020 i Oslo. Aldri før har så mange fått hedersmerket samtidig.

– Nivået på de beste design- og arkitekturprosjektene er skyhøyt i år, og dermed er det ikke overraskende at rekordmange tildeles DOGA Hedersmerket. Samtidig er det stor spennvidde på vinnerne, både på bransje og fagdisiplin. Det er ingen tvil om at disse prosjektene tilfører næringslivet og samfunnet store verdier, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

Totalt 10 design- og arkitekturprosjekter ble vurdert av en fagtung jury. Til slutt var det Forsvarsbygg, Laerdal Global Health, Lindesnes Havhotell og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue som gikk til topps

Livreddende fødehjelper

Laerdal Global Health har en uttalt målsetning om å redde livet til 400 000 mødre og barn hvert år. En av selskapets siste nyskapinger heter NeoBeat. Dette er et apparat som gir rask og pålitelig informasjon om hjerterytmen til nyfødte.

Dersom noe går galt mens et barn kommer til verden, er hvert sekund dyrebart i kampen mellom liv og død. Mange av dagens måleapparater er vanskelig å bruke på små babykropper, og det kan ta opptil ett minutt å få til en avlesning. Da kan det være for sent.

NeoBeat er et resultat av en svært grundig designprosess, og er spesielt tilpasset fødselssituasjoner i områder av verden med lite ressurser. Måleapparatet er svært enkelt i bruk, og gir umiddelbar informasjon om hjerterytmen til nyfødte på en skjerm.

Juryen roser Laerdal Medical Health for en svært grundig prosess, fra behovsforståelse, produktutvikling og testing – og helt ned til en finansieringsplan som gjør at NeoBeat er rimelig å anskaffe i utviklingsland.

«Her stemmer alt: Den har en grundig gjennomtenkt form og funksjon som vi opplever som nyskapende på sitt felt. Den er enkel og intuitiv å bruke, gjøre ren og lade, og den er laget for å vare lenge. Den etterlater seg også et lavt miljøavtrykk,» skriver juryen i sin kjennelse.


Årets vinnere av DOGA Hedersmerket

Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health

Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

Prosjekt: DYPP
Utøvere: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue


Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket, tidligere kjent under navnet Hedersprisen for god design, deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. Dette er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser, og gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket.

Design og arkitektur Norge (DOGA) er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

Mer informasjon om prosjektene her:
https://doga.no/aktuelt/ti-prosjekter-kjemper-om-hederspris/

Kilde: Pressenytt

Avatar

Jærnytt

sjokkbrekk

Oppdatert: Bil lokalisert etter tips fra publikum

nattens

Nattens: jente anmeldt for falsk melding