in ,

Flere forsøkt svindlet for store summer knyttet til Bitcoins-handel

Bitcoins

Pressemelding fra politiet:

Den siste tiden har politiet fått inn flere anmeldelser i forbindelse med Bitcoins-handel. I begynnelsen av juli skal en eldre mann bosatt på Klepp ha blitt forsøkt svindlet for 1,7 millioner kroner i forbindelse med en investering i Bitcoins. Selv om han tok kontakt med banken og sperret kortene sine, mangler han fortsatt over 600 000 kroner.

Han har forklart at han har ønsket å investere 1500 kroner, men ble etterpå oppringt av flere personer fra utlandet. Fornærmede oppfattet disse personene som troverdige og delte bilde av passet sitt, kode til kodebrikke og passord. Først forsvant det små beløp, deretter ble det gjort forsøk på å ta ut større summer fra kontoen hans, forklarer Trond Atle Bjelland, seksjonsleder for etterretning og etterforskning ved Stavanger politistasjon.

I juni ble en eldre mann bosatt i Stavanger forsøkt svindlet for 1,2 millioner kroner i knyttet til handel av Bitcoins. I begge disse tilfellene har de fornærmede latt seg lokke av annonser på Facebook.

Dette er to av flere lignende saker som har blitt anmeldt i vårt politidistrikt i løpet av de to siste månedene, opplyser Bjelland.

Utfordrende etterforskning

Bitcoins-handel er bare ett av fenomenene der det har blitt anmeldt svindel via internett. Politiet har gode verktøy for å etterforske slike saker, men det kan være utfordrende å forfølge slike lovbrudd når de har blitt begått fra utlandet.

Mange av disse bedrageriene med forgreininger til utlandet er komplekse, tidkrevende og utfordrende for politiet å etterforske. I pågående saker under etterforskning ser politiet at penger gjerne flyttes mellom flere konti og gjennom flere land. Det kan i tillegg være usikkerhet rundt ektheten av identiteter det opereres med, forklarer Bjelland.

Forebygging kan øke trygghet

Det beste og enkleste måten en kan unngå å bli svindlet gjennom Internett er å ta grep selv. Her er noen generelle forebyggende råd fra politiet:

  • Ikke del sensitiv informasjon, så som sikkerhetskoder, bankID, bilde av pass eller diverse passord med andre
  • Dersom du frykter du har vært utsatt for et nettbedrageri, sperr kort og konto umiddelbart, og kontakt banken din. Er man kjapp, hender det bankene lykkes stanse transaksjoner før pengene er tapt.
  • Anmeld forholdet til politiet. Når du anmelder, ta med et notat der du har skrevet ned mest mulig informasjon om hvilke nettsteder du har besøkt, hvilke informasjon du har gitt fra deg, hvilke beløp du er svindlet for etc. Ta med utskrift fra konto som viser de aktuelle transaksjoner.

Avatar

Jærnytt

Etterlyser vitner etter voldsepisode i Stavanger sentrum

politi

En person siktet etter skadeverk på Soma Gravlund