in ,

Endringer i norske pass fra 2017

pass

Neste år blir det innført flere endringer i norske pass som publikum må forholde seg til. Reglene trer i kraft fra januar 2018.

Ved innføring av nytt saksbehandlingssystem for pass og nasjonalt ID-kort fra høsten 2017 vil det ikke lenger være mulig for saksbehandlere å overskrive eller overstyre opplysninger fra Folkeregisteret.

Dersom du ikke har rukket å registrere det nye etternavnet ditt, får du ditt gamle navn i det nye passet. Politidirektoratet bestemte tidligere i år at de som har fått utstedt pass med «ukjent» fødested kan få nytt pass med fødested angitt med fødeland. De slipper å betale gebyr, og forholdet skal anses som en reklamasjon.

I 2015 presiserte direktoratet at fødested skal dokumenteres. Dette førte til at flere søkere ble sendt fram og tilbake mellom Folkeregisteret og passmyndigheten. I mars 2016 ble det derfor understreket at opplysningene i registeret skal dokumenteres. Hvis ikke skulle det stå «ukjent».
Den nye praksisen førte til sterke reaksjoner fra norske statsborgere, men som ikke er født i Norge.

Det kommer flere passendringer neste år og direktoratet vil arbeide videre med å vurdere om fødestedet angitt som fødeland er den beste løsningen på lang sikt.

Kilde: Politiet: https://www.politi.no/politihogskolen/nyhet_16080.xml

Kilde: NTB

pass-jnytt

 

Jærnytt

Nattens: 1. juledag i festmodus

brann

Bilbrann i Kvadrats garasjeanlegg